Myślę że około 18.30 dotrę na miejsce. Szkoda, że nie będzie Kropeck'a, coś mi auto zastrajkowało, przydał by się wgląd w błędy.
[O2 FL] Syczący pedał hamulca
Zwiń
X
-
[O2 FL] Syczący pedał hamulca
Na początek witam kolegów forumowiczów i przechodzę do sedna.
Jadąc dziś zauważyłem dziwną rzecz. Stojąc na światłach wcisnąłem puściłem kilkukrotnie pedał hamulca, towarzyszył temu dziwny syczący dźwięk, którego wcześniej nie zauważyłem, wiozłem akurat ciężarną małżonkę więc wszelkie akcje typu test ABS odpadały, udało mi się jeszcze wyczaić, że pedał stosunkowo łatwo można dobić do ogranicznika ? w każdym razie zapiera się o coś i nie drgnie już o centymetr - czyli raczej decha. Nie miałem nigdy wcześniej problemu z syczącym pedałem, twardnienie pedału po podpompowaniu owszem ale to inny objaw. W czasie jazdy kiedy silnik ma wyższe obroty jest to samo.
Pomóżcie, przecież ten samochód ma przelatane 18500 km, jak na razie żadne ASO z wawy nie wywarło na mnie pozytywnego wrażenia i boję się że jak zwykle powiedzą że albo nie widzą, albo nie słyszą, a hamulce to nie stukająca roleta sprawa raczej poważna.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim ?
PZDR MichałByła: Vectra 2.0 X20XEV 1999 - olejożerca
Jest: O2 FL 1.9 BXE MY2009 - brakuje niutonometrów.
-
-
Ok, syczenie wydobywa się tylko przy poruszaniu pedałem hamulca przy sprzęgle nic się nie dzieje, byłem dziś na stacji diagnostycznej - tej od przeglądów rejestracyjnych - facet zmierzył siłę hamowania i stwierdził że jest ok - może to i coś ze mną :-)
Tak przy okazji zamieszczę odgłos o który mi chodzi kamera leżała pod pedałem sprzęgła toteż niewiele widać a właściwie nic ale słychać:http://www.youtube.com/watch?v=KKMvzkKORtg z punktu widzenia kierowcy jest troszkę ciszej.
Macie u siebie taki odgłos ?Była: Vectra 2.0 X20XEV 1999 - olejożerca
Komentarz
-
-
to syczenie to normalna sprawa.
po prostu wyrownuja sie cisnienia po obu stronach membrany.
jesli sile hamowania masz OK i pedal przy hamowaniu nie wpada za gleboko
to musisz sie po prostu do tego przyzwyczaickazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Dzięki znaczy się że wszystko jest ok, człowiek na stacji dignostycznej mówił że diesle mają większe podciśnienie, może to dla tego. Od ponad 13 lat jeździłem tylko benzynami, a tam się z takim syczeniem nie spotkałem.
Cieszę się że to nie tylko u mnie tak jest, a takie pytania rodzą się jak człowiek za bardzo zwraca uwagę na wszystkie szczegóły.
Anyway dzięki za uspokojenieByła: Vectra 2.0 X20XEV 1999 - olejożerca
Komentarz
-
Komentarz